Dočasný prezident Turčynov podpísal protiteroristickú operáciu

15.04.2014 Celý región

Kyjev 14. apríla (TASR) - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Informovali o tom zhodne ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že samotný obsah rozhodnutia podlieha utajeniu.

Kontrolu realizácie prijatých záverov v praxi má na starosti tajomník SNBO Andrij Parubij, píše tlačová agentúra UNIAN.

Turčynov ešte počas uplynulého víkendu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe Ukrajiny. Moskva v reakcii varovala pred vojenskou operáciou s tým, že plán Kyjeva je "zločinný".

Dočasný ukrajinský prezident dal súčasne proruským militantom ultimátum, na beztrestné zloženie zbraní, ktoré vypršalo dnes ráno o 8.00 h SELČ bez toho, aby ho niekto zo separatistov akceptoval.

V noci na dnes sa situáciou na východe Ukrajiny zaoberala na žiadosť Ruskej federácie aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov, avšak bez dosiahnutia konsenzu.

Kerryho poradca pripustil možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine

Spojené štáty zvažujú možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine, ktorá čelí odporu separatistov vo viacerých mestách pri hraniciach s Ruskom. Vyhlásil to dnes Thomas Shannon, poradca ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.

Kerryho poradca dnes počas návštevy Berlína dostal podľa agentúry Reuters otázku, či by USA mohli poskytnúť zbrane ukrajinským silám.

"Samozrejme sa na to pozeráme ako na možnosť, ... ale momentálne neviem predvídať, či to urobíme alebo nie," odpovedal na uvedenú otázku Shannon.

Podľa jeho slov súčasné udalosti na východe Ukrajiny nesú jasné známky zasahovania Moskvy, čo Washington považuje za nebezpečné a destabilizujúce. Vo viacerých východoukrajinských mestách dochádza k pokusom o zopakovanie taktiky použitej na Kryme, uviedol Shannon.

Ruský veľvyslanec pri OBSE: Ozbrojený zásah na Ukrajine vyvolá občiansku vojnu

Akékoľvek použitie sily proti proruským demonštrantom na východe Ukrajiny by mohlo viesť k občianskej vojne, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andrej Kelin.

"Úradujúci (ukrajinský) minister vnútra povedal, že proti tým, ktorí sa zúčastňujú manifestácií, budú použité ozbrojené sily, ako aj to, že sa organizujú polovojenské oddiely, ktorým budú rozdané zbrane a ktorým budú veliť dôstojníci. Týchto ľudí, ako sme počuli, bude takmer 12.000. To je nebezpečné. My v Moskve sme pevne presvedčení, že by to mohlo viesť k občianskej vojne," povedal Kelin podľa agentúry Reuters po zasadaní Stálej rady OBSE, ktorá sa zaoberala situáciou na Ukrajine.

Švajčiarsko sa ponúklo Ukrajine ako sprostredkovateľ

Švajčiarsko ponúklo dnes Ukrajine diplomatické sprostredkovanie v konflikte na východe Ukrajiny. V Kyjeve to oznámil šéf švajčiarskej diplomacie Didier Burkhalter, informovali agentúry SDA a DPA.

Podľa slov predstaviteľa úradujúcej predsedníckej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ukrajinská vláda nadniesla možnosť sprostredkovania neutrálnym Švajčiarskom na pôde OBSE ešte v piatok.

Švajčiarsky minister zahraničných vecí navyše v ukrajinskej metropole prisľúbil, že sa bude snažiť o zvýšenie počtu pozorovateľov OBSE na Ukrajine.

Z diplomatických kruhov vo Viedni prenikla dnes po zasadnutí Stálej rady OBSE na verejnosť informácia, že by sa pozorovateľská misia organizácie na Ukrajine mala v čo najkratšom čase rozšíriť zo súčasných asi 120 na 300 osôb.
 

Vyberte región